Ekapeli tablettitietokoneissa

Foorumiesitys

‹ Takaisin

Lisää omaan ohjelmaan

Aika: Torstai klo 11:00 - 11:30, Esityssali 13

Puheenjohtaja: Sari Karjalainen

Esiintyjät:

  • Juha-Matti Latvala, Niilo Mäki Instituutti
  • Marika Peltonen, Niilo Mäki Instituutti

Avainsanat: oppimispeli, tablettitietokoneet, Ekapeli, lukemaan oppiminen

Kohderyhmä: Luokanopettajat
Luokanopettajat, erityisopettajat, esikoulun opettajat ja muut lasten lukemaan oppimisen tukemisesta kiinnostuneet.

Esitykseen liittyvä linkki: http://www.ekapeli.fi, http://www.lukimat.fi

Ekapeli-oppimispeli on ollut kouluissa ja kodeissa käytössä jo vuodesta 2004 lähtien. Lukemaan oppimisen harjoittelu Ekapelillä on ollut tähän asti mahdollista vain tietokoneilla. Ekapelillä on tällä hetkellä noin 170 000 rekisteröitynyttä pelaajaa ja nykyisin pelillä on myös lukuisia rekisteröitymättömiä pelaajia. Päivittäinen pelin pelaajien määrä on noin 20 000.

Keväällä 2014 julkaistaan Suomessa Ekapelin ensimmäinen tablettitietokoneilla käytettävä versio. Ekapelin ensimmäisessä tablettiversiossa harjoitellaan lukemaan oppimiseen liittyviä perustaitoja, erityisesti kirjaimien ja niitä vastaavien äänteiden yhdistämistä toisiinsa. Pelissä on useita erilaisia harjoituskenttiä, jotka mukautuvat Ekapeli-adaptaatiota hyödyntäen pelaajan taitotasoon.

Ekapelin ensimmäinen tablettiversio mukailee tietokoneelta tutun Ekapeli-Yksi -pelin pelilogiikkaa. Tablettiversiossa mm. pelaajan valintaruutu on uudenlainen, yksinkertaisempi ja helppokäyttöisempi.  Tarkoitus on jatkossa tehdä Ekapelistä useita erilaisia tablettiversioita eri lukutaidon osa-alueiden harjoitteluun. Tablettiversion myötä Ekapeliin tulee pieniä ja suurempia uudistuksia, mutta harjoitusmenetelmä säilyy edelleen maksuttomana. Ekapelin tablettiversio helpottaa pelin käyttöä koululuokissa sekä kotona ja mahdollistaa tämän tehokkaan harjoitusmenetelmän käytön melkeinpä missä vain. 

Tablettiversiota Ekapelistä on ehditty toivoa ja odottaa jo pitkään, ja nyt LukiMatin porukka vastaa tähän toiveeseen. Unity-ympäristöä hyödyntävä Ekapelin tablettiversio esitellään ITK-päivillä 2014 ja esityksessä kuvataan sen ominaisuuksia ja käyttömahdollisuuksia lukemaan opettamisen tukena.

Ekapeliä kehitetään LukiMat-hankkeessa opetus- ja kulttuuriministeriön tuella oppimisvaikeuksien tutkimus- ja kehittämistoimintaan keskittyvän Niilo Mäki Instituutin ja Jyväskylän yliopiston yhteistyönä.