Oppikirja uusiksi

Teemaseminaari

‹ Takaisin

Lisää omaan ohjelmaan

Aika: Torstai klo 15:30 - 16:45, Esityssali 23-24

Puheenjohtaja: Jorma Vainionpää

Esiintyjät:

  • Anne Rongas, Suomen eOppimiskeskus ry
  • Ville Venäläinen, Otavan opisto
  • Tarmo Toikkanen, Median laitos, Aalto-yliopisto ja AVO-hanke

Avainsanat: oppikirja, Sometu-verkosto, oppisisällöt, oppiresurssit

Esitykseen liittyvä linkki: http://www.sometu.fi/forum/topics/oppikirja-uusiksi, http://www.sometu.fi/group/itk2013-valmisteluryhma

"Minun oppikirja olisi virtuaalinen, joka olisi luettavissa monilla eri välineillä niin mobiilisti kuin myös tulostettavissa tarvittaessa paperilla. Lähiopetuksen pohjana se tarjoaisi välineet niin teorian kuin käytännön oppimiseen. Se venyisi lisäopetukseen aiheesta lisää haluavalle, mutta myös tukea hitaasti oppiville." Näin visioi unelmiensa oppikirjaa opettaja Sometu-verkoston keskustelussa.

Viimeisen vuoden aikana Suomessa on putkahdellut uusia oppikirjan tuottamistapoja: Facebookin kautta talkoistettu ja joukkorahoitettu (ainakin sitä yrittänyt) Senja opettaa sinulle ruotsia, viikonlopun aikana oppikkirjamaratonin tuotoksena talkoilla koottu matematiikan oppikirja, erilaisia täppärikirjoja.

Oppikirjabisnes on haasteellisessa tilanteessa. Oppijoiden ja opettajien omat kirjat ja avoin oppisisältöjen tuottaminen verkkoon saatetaan kokea uhkana. Sometu-verkosto haluaa haastaa ajattelemaan oppikirjat uusiksi ilman vastakkainasettelua kaupallisen ja käyttäjätuotannon välillä. Voisiko löytyä uusia innovatiivisia ratkaisuja vapaiden avointen ja kaupallisten oppikirjojen välimaastosta?

Suomeen ollaan lokalisoimassa referee-arvioinnin ja hyvän metadata- ja ops-kiinnistyssysteemin omaavaa Curriki-vertaisjulkaisemisen palvelua, joka tarjoaa kansainvälisesti huiman määrän oppisisältöjä. Helsingin yliopisto on sitoutunut Currikin maastouttamiseen Suomen oppiresurssikartalle. Suomen Curriki yhdysvaltalaisine perustajajoukkoinen on innolla mukana Sometu-verkoston Oppikirja uusiksi tapahtumassa.

Sometu-verkostossa on mukana huima joukko eri alojen osaajia. Emme ehdota tavallista teemaseminaaria, jossa viisaat kertovat, miten asiat tutkitusti ovat tai miten asioiden pitäisi olla. Haluamme osallistaa ITK-väen ottamaan konkreettisesti osaa, häkkäämään oppikirjan uusiksi moninaisin tavoin. Haluamme koota eri alojen osaajia yhteen, niin että mukana voisi olla tekstin, videon, sarjakuvien, QR-yms. koodien, lisätyn todellisuuden, infograafiikan jne. tuottajia, taittajia, graafikoita, juonen suunnittelijoita ja muita, vaikkapa oppikirjan nyplääjiä.

Tavoitteena on järjestää kokemuksellinen tilaisuus, jossa erilaisia oppikirjaunelmia toteutetaan teemapöydissä ja session jälkeen on Sometun ihmevekotin tuottanut useita innovatiivisia aihioita, jotka voivat olla suunnannäyttäjiä sille, mikä tulevaisuuden oppikirja voisi olla.

Toinen opettaja haaveili Sometu-verkoston keskustelussa: "Tulevaisuuden oppikirja voisi mielestäni mahdollistaa vuorovaikutuksen esim. muiden opiskelijoiden tai asiantuntijoiden kanssa. Se voisi sisältää myös simulaatioita tai pelillisiä toimintoja, joiden avulla voisit kokeilla miten joku sinun määrittelemäsi kemiallinen ilmiö tms. tapahtuisi."

Puheista tekoihin. Tulevaisuus on pelissä – oppikirjallakin. (Sometu-verkosto ja AVO-hanke, vähintään 2 tuntia.)

Esiintyjille esitetyt kysymykset

Kyselyt osallistujille

Kirjoita kommentti ja lähetä se painamalla enter. Voit myös tweetata kommentin käyttämällä hashtagia #itkteema258.

Vieras: vaihda nimimerkkiä

Näytä aiemmat viestit

Powered by ConEx Social