Kirjasampo: kirjallisia elämyksiä ja tutkimuksellisia haasteita

‹ Takaisin

Lisää omaan ohjelmaan

Aika: Perjantai klo 11:45 - 12:15, Esityssali 14

Puheenjohtaja: Olavi Arra

Esiintyjät:

  • Kaisa Hypén, Turun kaupunginkirjasto
  • Kimmo Leijala, Turun kaupunginkirjasto

Avainsanat: verkkopalvelu, kaunokirjallisuus, semanttinen web, ontologiat, kirjastot

Ladattavat tiedostot:

Esitykseen liittyvä linkki: http://www.kirjasampo.fi

Mitä syntyy, kun yhdistetään kirjastojen kaunokirjallisuuskokoelmat, kirjastolaisten niihin liittyvä asiantuntemus ja semanttisen webin tekniikat? Syntyy Kirjasampo, uusi monipuolinen kaunokirjallisuuden verkkopalvelu!

Kaunokirjallisuus on aina ollut keskeinen osa yleisten kirjastojen kokoelmia. Siksi kirjastoissa on tarjolla monipuolisesti kirjallisuutta ja mahdollisuus löytää aina uusia lukuelämyksiä. Pitkä perinne näkyy siinäkin, että Suomessa on kehitetty kaunokirjallisuuden tiedonhaun välineitä. Uusin lenkki tässä kehitysketjussa on Kirjasampo, joka tuo ensimmäisen kerran tiedonhaun piiriin myös vanhempaa kaunokirjallisuutta. Palvelussa on myös otettu huomioon ne erilaiset ”sumeat” tavat, joilla lukijat lukemista etsivät.

Tämä edellyttää uudenlaisia tietoteknisiä sovelluksia, ja Kirjasampo on toteutettu semanttisen webin työkaluilla. Taustalla on RDF-tietokanta, jonne tallennetaan tietoa SAHA-annotaatioeditorilla. SAHAssa on mm. kenttä ”kirjastonhoitaja suosittelee”, johon kirjastolaiset voivat linkittää teoksia, jotka heidän mielestään liittyvät toisiinsa. Näin voidaan tallentaa myös sitä tietämystä, jota kirjastoammattilaisilla kirjallisuuteen liittyen on. Teosten kuvailuun käytetään asiasanastojen sijaan ontologioita, jotka ovat kieliriippumattomia. Näin suomeksi indeksoitu aineisto on välittömästi haettavissa myös ruotsiksi ja osittain englanniksi. Ontologioista on Kirjasammolle hyötyä myös tiedonhaussa ja automaattisten teossuositusten laskennassa.

Yksi Kirjasammon vahvuuksista on sen laajuus, johon ei yllä mikään muu tämän aihepiirin verkkopalvelu.

Kirjasampoon sisältyy esimerkiksi tietoja noin 32 500 romaanista, 28 000 novellista, 1 700 sarjakuva-albumista, lähes 8 000 runokokoelmasta sekä noin 25 800 kirjallisuuden tekijästä. Kirjasammossa on yli 14 000 aikalaisarviota ja lähes 8 400 linkkiä (tilanne lokakuussa 2011). Sisällöt karttuvat koko ajan, kun vanhemman kirjallisuuden tietoja tallennetaan kirjastoissa ja BTJ Finland tuottaa uuden ilmestyvän aineiston tiedot.

Kirjasammon ensimmäinen versio avattiin käyttöön syyskuussa, ja sen ominaisuuksia kehitetään edelleen. Tulossa on mm. tarkka haku ja moninäkymähaku. Syksyllä 2011 palveluun liitetään ensimmäiset web 2.0 -ominaisuudet, kuten mahdollisuus ylläpitää omia virtuaalisia kirjahyllyjä.

Kirjasampo oli mukana toukokuussa HS Open #2 -työpajassa, jossa tutkittiin avoimen datan käyttömahdollisuuksia. Siinä kirjastojen tuottamaa metadataa käytettiin uudenlaisessa kontekstissa.

Kirjasampoa rakentavat Turun ja Vaasan kaupunginkirjastot, kirjastot.fi, Semanttisen laskennan tutkimusryhmä sekä BTJ Finland Oy. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Esiintyjille esitetyt kysymykset

Kyselyt osallistujille

Kirjoita kommentti ja lähetä se painamalla enter. Voit myös tweetata kommentin käyttämällä hashtagia #itkfoorumi82.

Vieras: vaihda nimimerkkiä

Näytä aiemmat viestit